POVRATAK
HOME
U zaleđu Postira, u dnu doline s plantažama mandarina i kivija smjestio se Dol. Izgrađen na kamenu i strmim obroncima brda, kako se nebi gubila plodna zemlja, sačuvao je izvornu arhitakturu. Iako blizu turističkih središta zadržao je svoj mir pa pruža rijetkim gostima vrlo ugodan odmor bez ljetne sparine, komaraca i buke. U mjestu je, po mnogima, najbolja konoba na otoku što je prilika za istraživati gastronomiju ovog podneblja. Život u dolini uz kamenite obronke poticaj je za fotografsku akciju. Mislim da je posebno atraktivno u jesen kada je plodna dolina prepuna uroda.
Na južnoj strani otoka Brača, skrivena među stijenama i teško pristupačna nalazi se pustinja Blaca. Njeni žitelji su, obrađujući plodnu dolinu, pokazali što se može postići marljivim radom. Imali su i priznatu zvjezdarnicu s velikim "Carl Zeiss" teleskopom od koje su neki djelovi, uz bogatu biblioteku, još sačuvani. Nekada vrlo uspješna i bogata zajednica ostavila je još jedan spomenik ljudskog rada, upornosti i sposobnosti. Posjetivši Blaca prilikom pomrčine Sunca godine 1999. osjetio sam dio mitske prošlosti ovog mjesta. U romanu Tajna Sarmatskog orla Ivana Aralice opisan je nastanak i život ovog naselja.
Upoznajte malo bolje našu konobu i pogledajte neke zanimljive detalje.
Ipak je najbolje upoznati kao posjetitelj ili gost.
Stočni sajam na pastirskom stanu Gažul  postao je mjesto gdje treba biti. Dočaravajući atmosferu starog težačkog Brača prerastao je u kultni događaj, a odvija se oko krajem srpnja kao dvodnodnevna atrakcija.

POVRATAK
HOME